12 Aralık 2012 Çarşamba

Picasso

                                                      

                                  



Bu yazımda size Picasso' nun sözlerini, birkaç resmini ve kendi fotoğrafını paylaşmak istedim. Picasso gördüklerini başkalarının gördüğü gibi değil, düşündüğü içinden geldiği gibi resimlemiştir. Resimlerinde geometrik şekilleri çokça kullanmış, renkleri büyük ustalıkla kullanmıştır. Eserlerinde vereceği mesajları renklerde ve kullandığı şekillerde gizlemiştir. Sözlerinden birkaçı;
-Her şeyi söylemem ama, her şeyin resmini yaparım.

 -Her çocuk bir sanatçıdır, sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.
 -Sanat, gerçekleri tanımamıza yardımcı olan bir yalandır.
 -Küçük bir çocukken annem bana şöyle demişti, eğer asker olursan general olacaksın, rahip olursan Papalığa yükseleceksin. Ama ben ressam oldum ve Picasso olarak kaldım.
  -Yüzün üzerinde olanı mı, içinde olanı mı, yada ardında olanı mı çizelim.
isimleri gördüğüm gibi değil, düşündüğüm gibi boyarım.
 -Herkes resmi anlamak istiyor. Neden kuşların ötüşünü anlamaya çalışmıyorlar? Gece, çiçek, kişiyi çevreleyen her şey neden anlaşılmaya çalışılmadan sevilir? Ama resme gelince anlamak istiyorlar. Sanatçının gerektiği için çalıştığını anlasınlar özellikle. Açıklamak gereğini duymadığımız ama bizi büyüleyen doğadaki bir çok şeye verilen önemden çok bir önem verilmemesi gerekir sanatçıya, çünkü o da dünyanın en küçük üyelerinden biridir. Bir tabloyu açıklamaya çalışanlar çok zaman yanlış yola saparlar. Bir süre önce Gertrude Stein neşe içinde tablomun neyi göstermek istediğini anladığını söylemişti. Stein’a göre tabloda üç müzikçi varmış. Oysa bir natürmort idi!