18 Ekim 2012 Perşembe

Van Gogh, Ayçiçekleri


 Van Gogh, Ayçiçekleri 

" Belki bilirsin, şakayık Jeannin' in, gülhatmi Quost' undur; ama ayçiçekleri bana aittir.''
Gogh' un bu sözü bir mektubunda geçmekte. Bu resmi bütün resimlerinden ayrılarak, dünyaca tanınmasını sağlamıştır. Adeta kendisiyle özdeşleştirilmiştir. Ressam sarı zemin üzerine yer yer üç boyutlu hissi veren dokularla, yeşil, sarı, kurumaya yüz tutmuş olan ayçiçeklerini aynı vazoda resmetmiş. Büyük ustalık gerektiren bu resim, özentisiz ve fazla gayret gösterilmeksizin yapılmış gibi bir his uyandırmakta. Bu resimde güneşi takip etmekten düşülen bitkinlik hali var sanki. Ayçiçekleri güneş ışığından sarhoş olmuş gibi. Resimde hem yeşil hem de kurumaya yüz tutmuş hallerini bir arada göstermesi; güneşi takip etmekten güneşin şeklini almalarını ve bu takipte yorgun düşmelerini simgelemekte...
Arkadaşlar sizinle bir etkinlik paylaşmak istiyorum. 
'Van Gogh Alive' Dijital Sanat Sergisi 
16 Ekim 2012- 03 Ocak 2013  Ankara Cer Modern 
Sergi, pazartesi günleri hariç 10:00/ 18:00 saatleri arasında görülebilir.
Bilet satışları  Biletix ve Cer Modern gişelerinden yapılmaktadır.








11 Ekim 2012 Perşembe























Pablo Picasso (Ağlayan Kadın-1937)
Picasso resim sanatına kübizm anlayışını getirmiş, çalışmalarında da bunu bize aktarmıştır. Resimlerinde doğa görünüşlerini geometrik bir parçalamaya tabi tutup, tablo yüzeyini doğa unsurlarından kurtarmış. Ağlayan Kadın adlı eserine baktığımız zaman bu anlayışı rahatlıkla görebiliyoruz. Picasso, bu eseri  Almanların Guernica kasabasını bombalamasıyla resmetmiş.Guernicadaki ağlayan insanlar ve felaket resmedilmiş bu eserde. Çağın konusu olan çekilen acılar burada bir kadın başına sığdırılmış. Resme ilk bakıldığında resim sanatsal ögeleriyle dikkat çekiyor fakat bu resme nasıl bakarsak bakalım ortasında bir acı olarak kullanılan mendilin çok köşeli olması dikkati çekmekte. Kadın umutsuz bir şekilde mendili ısırmış ve gözyaşları mendile doğru akmakta. Acısının şiddetini vurgulamak için mendil resimde bir peçe görevi görmekte. Picasso Almanların saldırısından sonra atölyesinde resmi tamamlamak üzereyken içeri Alman komutan girer ve resme uzunca bakar. Picasso' ya bu resmi sen mi yaptın diye sorar. Picasso' da hayır siz yaptınız yanıtını verir.

10 Ekim 2012 Çarşamba

Rembrandt, "Dr. Nicolaes Tulp'un Anatomi Dersi" (ilk grup portresi 1632)
Rembrandt, Hollanda'nın hatta 17. yüzyıl Avrupa'sının en önemli ressamlarından biri. Bütün resimlerinde ışığı ustaca kullanmış, 'ışık ve gölgenin ustası' olarak tanınmıştır. Cerrahlar Loncası üyelerinin bir anatomi incelemesi için toplandığı bir konferansı anlatan resimde, Dr. Tulp yanındakilerle birlikte kadavrayı incelemekte. Figürlerden birinin elindeki kağıtta orada bulunanların adı yazılı. Resim, bu açıdan tarihsel bir belge niteliği taşımakta. Figürleri ilginç bir düzenleme içinde sunarak,(örneğin bu resimde piramidal şekilde olduğu gibi) doğal bir görünüm kazandırmayı ustalıkla başarmış. Resimde ışık ve gölgeyi çarpıcı bir şekilde kullanmış, ışık ve gölge arasında zıtlıklar yaratıp bireysel ve bütünsel anlamda insan ruhunun ve doğanın tezatlarını bizlere yansıtmış. Resimdeki figürlerin en dikkat çeken tarafı, gözler. Yedi adamın kafasında aynı düşünce olmasına rağmen her birinin reaksiyonu farklı yüz ifadeleri ve hareketler ile resme yansımakta. Resimde ışığın en fazla olduğu yer kadavra ve adamların yüzleridir. Yüzlerinde merakın yarattığı şiddeti ustalıkla yorumlamış Rembrandt.